Energy labels

Hoe vraagt U een energielabel aan

Vanaf 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig energielabel thuis ontvangen. Gebaseerd op bouwjaar en type woning, geeft dit label aan hoe energiezuinig uw huis is. Dit voorlopig energielabel moet u zelf online omzetten in een definitief energielabel. Het definitieve energielabel heeft u nodig bij de verkoop of verhuur van uw huis.

Zo maakt u een voorlopig energielabel definitief

Een definitief energielabel kunt u als huiseigenaar eenvoudig aanvragen en laten registreren. Dit doet u via de webapplicatie van de Rijksoverheid www.energielabelvoorwoningen.nl . Het proces lijkt op de aangifte van de inkomstenbelasting. Daarbij zijn de belangrijkste gegevens al voor u ingevuld.

Het werkt als volgt:

  1. Inloggen met DigiD in de website www.energielabelvoorwoningen.nl.
  2. Woninggegevens controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
  3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
  4. Erkende deskundige S. Vermeer-Sacchetti selecteren.
  5. Gegevens versturen

Erkende deskundige controleert uw gegevens

De erkende deskundige controleert op afstand of de ingevulde gegevens juist zijn. Hij/zij kan eventueel met u overleggen over de gegevens. De overheid geeft het definitief energielabel af nadat de deskundige de woninggegevens en het bewijs heeft goedgekeurd. Dit is het energielabel dat u als huiseigenaar moet overhandigen bij verkoop, nieuwe verhuur of oplevering van de woning. Voor het werk van de deskundige betaalt u administratiekosten.

Boete bij ontbreken definitief energielabel

Vanaf 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen. U riskeert een boete die kan oplopen tot € 400,00 wanneer u in zo’n geval geen definitief energielabel kunt overhandigen.